E-healthmonitor 2022. Stand van zaken digitale zorg (2024)

Publicatiedatum
2023-02-15

E-healthmonitor 2022. State of digital healthcare

E-healthmonitor 2022. State of digital healthcare

Go to abstract

Samenvatting

De gezondheidszorg staat onder druk door onder andere de vergrijzing, het stijgende tekort aan personeel en hoge zorgkosten. E-health, oftewel digitale zorg, geeft mogelijkheden om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden en goede kwaliteit te blijven bieden. Daarom wordt sinds 2013 elk jaar in kaart gebracht welke digitale zorg beschikbaar is, hoe het wordt gebruikt en wat zorgverleners en patienten ervan vinden.

Uit het onderzoek van 2022 blijkt dat meer zorgverleners digitale middelen gebruiken dan in 2021. Waarschijnlijk droeg de coronapandemie daaraan bij. Zo zette zorgverleners vaker beeldbellen in en kwamen er meer digitale patiëntportalen waarmee patiënten toegang hebben tot hun medische gegevens, herhaalrecepten mee kunnen aanvragen of een afspraak kunnen maken. Verder zijn vaker technieken gebruikt om de veiligheid van de patiënt te bewaken, zoals een dubbele digitale controle op het gebruik van medicijnen. Hoe vaak zorgverleners digitale middelen gebruikten en voor welke patiëntengroepen, is moeilijk te zeggen met de informatie uit deze monitor. Wel is duidelijk dat digitale middelen nog geen vast onderdeel van de zorg zijn.

Door de jaren heen denken meer zorgverleners dat digitale zorg meerwaarde heeft en zijn ze er steeds positiever over. Wel zijn meningen verdeeld over of het de problemen in de zorg kan helpen oplossen. Zorgverleners zijn bijvoorbeeld neutraal tot licht positief over de mogelijkheden om de zorgkosten en de werkdruk te verlagen en het werkplezier te verbeteren. De meerderheid van de zorgverleners is gematigd positief over de mogelijkheden om met digitale middelen de kwaliteit van de zorg en de eigen regie van de patiënt te verbeteren.

Om digitale middelen in de zorg vaker en beter in te kunnen zetten, moeten deze een logischer onderdeel worden van de manier van werken in de zorg. Ook de voordelen voor patiënten en zorgverleners moeten duidelijker worden. Voor de zorgverleners is het belangrijk dat digitale zorg de werkdruk vermindert, zodat ze tijd overhouden voor patiënten. Verder is het essentieel dat digitale zorg voor zowel patiënten als zorgverleners makkelijk is in het gebruik. Tot slot moet de financiering van digitale zorg anders worden geregeld, ook in de toekomst.

Abstract

The healthcare sector is under pressure due to an ageing population, worsening staff shortages and high costs. eHealth, or digital healthcare, provides opportunities to keep healthcare affordable and accessible and to continue offering high-quality care. That is why, since 2013, an annual survey is carried out on the availability of digital healthcare, how it is used, and how care providers and patients think about it.

This year’s results show that more healthcare providers used digital tools in 2022 than in 2021. The COVID-19 pandemic has likely contributed to this. Providers used more video calls and introduced more digital patient portals. Patients can use a patient portal to access their medical records, request prescription refills or make an appointment. In addition, technology was used more frequently to monitor patient safety, such as double digital checks on the use of medicines. Although it is difficult to say how often and for which patient groups care providers use digital tools based on the information from this monitor, it is clear that digital tools have not yet become a permanent part of healthcare.

Over the years, more care providers have come to think that digital healthcare has added value and they are increasingly positive about it. However, their opinions vary regarding whether it can help solve the problems in the healthcare sector. For example, they are neutral to slightly positive about the opportunities for reducing healthcare costs and workloads and improving job satisfaction. The majority of care providers are moderately positive about the possibilities for using digital tools to improve the quality of care and increase patient autonomy.

To utilise digital healthcare tools more often and more effectively, they must become a more logical part of the way of working in the healthcare sector. The benefits for patients and healthcare providers must be clearer as well. For care providers, it is important that digital tools lighten the workload so that they have more time for patients. It is also important that digital healthcare tools are user-friendly for both patients and providers. Finally, funding for digital healthcare must be properly organised, including in the future.

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM

Overig

Grootte
1090 kb
E-healthmonitor 2022. Stand van zaken digitale zorg (2024)

FAQs

Is het e-health of eHealth? ›

Een slimme app die helpt de conditie te verbeteren, een online afspraak bij de huisarts of digitale hulpmiddelen waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Dit zijn allemaal voorbeelden van e-health.

Welke vormen van digitale zorg zijn er? ›

Digitale zorg
  • Bedsensor.
  • Beeldschermzorg.
  • Beeldtechnologie voor wondzorg.
  • Dagstructuur-ondersteuning.
  • Elektronisch toegangsbeheer.
  • Externe leefcirkels.
  • Heupairbag.
  • Interactieve ervaringen.
Jul 17, 2024

Wat valt er allemaal onder eHealth? ›

Met e-health wordt het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de zorg bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn afspraken met huisartsen via videobellen en gezondheidsapps voor patiënten.

Wat is het voordeel van e-health producten voor de cliënten ofwel zorgvragers? ›

Via een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving krijgen mensen meer inzicht in hun gezondheid. Als ze dat willen, kunnen ze (een deel van) deze gegevens delen met een behandelaar of mantelzorger. Dan hoeven zij niet steeds hun hele medische verleden opnieuw te vertellen.

Wat is het verschil tussen eHealth en zorgtechnologie? ›

Onder e-health vallen digitale toepassingen en zorgtechnologie die betrekking hebben op zorg en/of ondersteuning. Er bestaan inmiddels veel verschillende vormen van e-health-toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan beeldzorg, de medicatiedispenser, leefstijlmonitoring, robots en valsensoren.

Wat zijn de nadelen van e-health? ›

Het gebruik van eHealth kan ook nadelen hebben:
  • Online communicatie is zeker in het begin lastiger en minder eenduidig dan face-to-face communicatie, mogelijk door een gemis aan non-verbale communicatie. ...
  • Onduidelijkheid over financiering van eHealth, mede vanwege de overgangsfase naar (meer) digitale zorg.

Wat is elektronische gezondheidszorg (eHealth)? ›

E-health verwijst naar het gebruik van web-enabled systemen en processen om een ​​combinatie van de volgende doelen te bereiken: Verbeteren of uitbreiden van medische zorg. Verbeteren van de betrokkenheid van patiënten bij hun medische zorg en hun algehele tevredenheid met de gezondheidszorgervaring.

Welke zorgtechnologieën zijn er? ›

Er zijn diverse voorbeelden van zorgtechnologie, zoals een slimme sensor, infuuspomp, zorgtelefoon, verpleegoproepsysteem, monitor, beeldzorg of diverse vormen van domotica in de zorg. Daarnaast is ook software een vorm van deze technologie.

Is eHealth.com betrouwbaar? ›

eHealth is een erkend verzekeringsagentschap . Wij maken het makkelijk om de beste zorgverzekeringen van het land te vergelijken en in te schrijven.

Wat is ICT in de zorg? ›

Informatie en Communicatie Technologie (ICT) speelt een steeds grotere rol in de zorg. ICT applicaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan kwaliteit, veiligheid en kostenbeheersing in de zorg. De huidige gezondheidszorg is niet meer denkbaar zonder het gebruik van ICT .

Wat zijn wearables in de zorg? ›

Medische wearable: slimme 'huid' die je gezondheid monitort

''In ons werk aan wearables richten we ons op hoe geschikte informatie voor zorgverleners verzameld kan worden, bijvoorbeeld: ademhaling, temperatuur, zuurstof, hartfunctie.

Wat is een voordeel van EPD voor de zorgvrager? ›

Het EPD zorgt ervoor dat een zorgverlener een actueler en completer overzicht van de medicatie van zijn patiënten heeft. Dit kan bijdragen aan de vermindering van medicatiefouten. Dit komt o.a. door het feit dat een EPD waarschuwingen kan afgeven over allergieën, medicijninteracties en dubbele voorschrijvingen.

Waar staat e-health voor? ›

De term eHealth staat voor electronic health . Met andere woorden, elektronische zorg.

Waar is de NHG voorstander van als het gaat om e-health? ›

Wij zijn voorstander van e-health die ondersteunend is aan jouw contact met de patiënt en die je kunt inpassen in je dagelijkse werkprocessen. We vinden het belangrijk dat jij als huisarts weet wat je van verschillende e-healthtoepassingen mag verwachten en welke er passen bij jouw praktijk en patiëntenpopulatie.

Hoe zijn de concepten EDI, e-commerce en e-health met elkaar verbonden? ›

EDI, e-commerce en e-health zijn onderling verbonden concepten op het gebied van technologie en zaken. EDI faciliteert elektronische documentuitwisseling, wat cruciaal is voor e-commerce-activiteiten. E-health maakt gebruik van e-commerceconcepten om gezondheidszorgdiensten te leveren en gezondheidsgerelateerde informatie uit te wisselen.

Wat is eHealth in de GGZ? ›

Onder e-health verstaat de inspectie: de inzet van hedendaagse informatie- en communicatietechnologie (ICT) om de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. E-health is de verzamelnaam voor alle vormen van digitale zorg. Cliënten én zorgverleners in de ggz kunnen veel aan e-health hebben.

Top Articles
Jay-Z announces plans to lead a $300 million education campaign in Philadelphia
The Super Mario Bros. Movie Showtimes Near Starlight Triangle Cinemas
Rosy Boa Snake — Turtle Bay
Windcrest Little League Baseball
Soap2Day Autoplay
Collision Masters Fairbanks
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Caroline Cps.powerschool.com
Poe Pohx Profile
Songkick Detroit
Melfme
Employeeres Ual
Milk And Mocha GIFs | GIFDB.com
How Many Slices Are In A Large Pizza? | Number Of Pizzas To Order For Your Next Party
4156303136
104 Whiley Road Lancaster Ohio
Chic Lash Boutique Highland Village
Jenn Pellegrino Photos
Prestige Home Designs By American Furniture Galleries
Watch The Lovely Bones Online Free 123Movies
Craigslist Pinellas County Rentals
Joann Ally Employee Portal
Gazette Obituary Colorado Springs
Suspiciouswetspot
Craiglist.nj
Margaret Shelton Jeopardy Age
Pensacola Tattoo Studio 2 Reviews
Villano Antillano Desnuda
Black Panther 2 Showtimes Near Epic Theatres Of Palm Coast
Narragansett Bay Cruising - A Complete Guide: Explore Newport, Providence & More
Rgb Bird Flop
What we lost when Craigslist shut down its personals section
Albertville Memorial Funeral Home Obituaries
Account Now Login In
Hair Love Salon Bradley Beach
Federal Student Aid
Junior / medior handhaver openbare ruimte (BOA) - Gemeente Leiden
Linabelfiore Of
3400 Grams In Pounds
دانلود سریال خاندان اژدها دیجی موویز
Lbl A-Z
Sas Majors
Bekah Birdsall Measurements
Craigslist Farm And Garden Reading Pa
The Wait Odotus 2021 Watch Online Free
Poe Self Chill
Senior Houses For Sale Near Me
Theater X Orange Heights Florida
Bismarck Mandan Mugshots
Who Is Nina Yankovic? Daughter of Musician Weird Al Yankovic
Sdn Dds
Denys Davydov - Wikitia
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5975

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.